Talán nincs is olyan háztartás, ahol időnként ne landolna a szemetesben egy-egy megfonnyadt zöldség, penészedő szendvics vagy rosszabb esetben akár egy teljes menüsor is. Túl sokat főztünk belőle, vagy épp nem csomagoltuk be megfelelően a felvágottat, a sajtokat – ki ne találkozott volna már az ételpazarlás ezen formáival?
Bár a vákuumozás még nem annyira elterjedt a magyar háztartásokban, egy fóliázó géppel nemcsak pénzt, de időt is spórolhatunk, ráadásul ennek a készüléknek a környezetünk is hálás lesz: mindamellett, hogy kevesebb műanyag hulladékot termelünk majd, a túlfogyasztás problémáját is hatékonyan kiküszöbölhetjük azzal, ha a megvásárolt élelmiszereink a megfelelő tárolásnak köszönhetően nem a kukában végzik.
Jó tudni, hogy a fóliázott élelmiszerek akár 5-ször tovább megőrzik a természetes ízüket, színüket, textúrájukat, legyen szó akár a hűtőben, akár a fagyasztóban való tárolásról. Ráadásul sokan – tévesen – azt gondolják, hogy ez a módszer csak feldolgozott élelmiszerek tárolásánál hatékony, pedig nem így van. Készítsd elő a nyers húst, pácold be, töltsd meg, vagy ahogy szeretnéd, vákuumozd le, és akár 3-4 napig is tárolhatod a hűtőben fagyasztás nélkül.
Ha pedig már a hűtőben való tárolásról van szó, fontos érv lehet a fóliázás mellett a helytakarékosság is: sokkal több minden fog elférni a hűtődben, illetve a fagyasztódban, ha műanyag dobozok helyett fóliába csomagolsz majd. Arról nem is szólva, hogy zacskókkal könnyebb kirakózni, mint a dobozokkal… :-)
Összességében számos érv szól egy praktikus fóliázó gép beszerzése mellett: ha van vákuumfóliázónk, akkor könnyebb a takarékoskodás , hiszen nyugodtan vehetünk egy nagyobb sajtot, vagy egész rúd felvágottat - otthon kiporciózzuk, és adagonként vákuumozva tároljuk. A reggeli sietésben pedig nem kell majd az üres dobozokra, műanyag zacskókra vadászni: az este lefóliázott tízórait kényelmesen a táskánkba hajítjuk, és már indulhatunk is.