Liviashop

4+2 szuper tipp a vízforralód tisztításához

Ha nincs otthon ecet egy kis kóla vagy egy kagylóhéj is megteszi!

2022. március 14. - Liviashop

A mai világban egyre több a főzőműsor, a trendi receptes oldalak, illetve applikációk, az egyedi gasztro blogokról már nem is beszélve. Sokan látnak kreatív szórakozási lehetőséget a sütésben-főzésben, nem csak kipipálandó, fárasztó és unalmas házimunkaként tekintenek rá. Ebből kifolyólag egyre fontosabb, hogyan és milyen eszközökkel rendezzük be konyhánkat otthon. Már számos különleges háztartási gép létezik, ilyen például egy gyümölcsaszaló vagy kenyérsütőgép is, amit nem biztos, hogy minden rokonunknál és barátunknál megtalálunk, pedig a maguk módján nagyon hasznosak tudnak lenni. Ezekkel ellentétben egy kenyérpirítót, gofrisütőt vagy vízforralót nem éppen luxus tartani, de sokan nem tudják, hogy mennyire fontos ezekből jó minőségűt választani és hogyan lehet őket a legoptimálisabb módon tisztán tartani.

vizforralo_01_1.jpg

A Livia elektromos vízforraló tökéletes választás otthonunkba ár-érték arányát tekintve. A használata kényelmes és egyszerű. A fogantyúja egy kis digitális kijelzővel rendelkezik, amin többféle vízhőmérsékletből is válogathatunk: 50, 70, 90 vagy 100 °C. Az ugyanitt elhelyezkedő +/- gomb megnyomásával tudunk ezekből választani. Nem is gondolnánk, hogy mennyire fontos a megfelelő hőmérséklet megfontolása, hiszen a különböző teafajtáknak más és más igénye van – nem mindegy, hány Celsius fokra forraljuk fel a vizet és az sem mindegy, hogy meddig hagyjuk benne ázni a teafüvet vagy a teafiltert. Ha a Livia elektromos vízforralót válasszuk, akkor nem kell félnünk a túlmelegedéstől, ez elleni védelemmel is el van látva és ha elkészült, automatikusan kikapcsol. A forralást követően 30 percig képes a vizet a kívánt hőmérsékleten tartani és ezáltal akkor sem hűl le a folyadék, ha megfeledkezel róla vagy nincs időd azonnal felhasználni. Valljuk be, hogy ez sokszor előfordult már mindannyiunkkal és ilyenkor jobbesetben a szobanövények tövébe öntjük a már kihűlt vizet, hogy ne menjen kárba.

ontozes_01.jpg

Ha sikerült kiválasztanunk a megfelelő vízforralót még csak félsikert értünk el, ugyanis az egyszerű használatának ellenére alapos és folyamatos tisztítást igényel. Az emberek általában szeretik ezt elfelejteni és már csak azt veszik észre, hogy a frissen felforralt vízben apró fehér darabok úszkálnak – ez a vízkő. Emiatt 1-2 év, de akár pár hónap eltelte után a vízforralónk sajnos már köszönőviszonyban sem lesz az eredeti állapotával. Állandó vízkövesedésnek van kitéve, főleg akkor, ha szűretlen csapvizet hevítünk benne és gyakran hagyjuk benne állni órákig. Néhány egyszerű praktikára esküszik az internet tábora, amivel könnyedén megszabadulhatunk a lerakódásoktól.

vizko_01.jpg

ARANYSZABÁLYOK: A tisztítás előtt jó, ha tudjuk, hogy a forraló külsejét csak enyhén nedves ronggyal szabad tisztítani, az erős tisztítószerekről ilyenkor megfeledkezhetünk – az elektronikai részénél főleg, azt csak száraz kendővel szabad tisztítani. Mindig ügyeljünk rá, hogy takarítás előtt húzzuk ki a konnektorból és hagyjuk kihűlni!

  1. A belső rész megtakarítása már külön tudományt igényel. Sokan csak az ecetes verziót ismerik, amit jobbesetben negyed- vagy félévente alkalmaznak. Ezzel a legkönnyebb a tisztítás. Fele-fele arányban öntsünk a forralóba vizet és ecetet, majd így forraljuk fel. Ezután nem árt még egy tisztító kört bevetni, hogy az erős szagok eltűnjenek – ennek céljából viszont csak sima vizet forraljunk fel, ezzel kiöblítve a kanna belsejét.
  2. Ha súlyosabb a vízkő a megszokottnál, lehet a forralóba tisztán csak ecetet önteni, de akkor érdemes egy egész éjszakára benne hagyni, hogy lemarja a vízkövet a belső falakról. Reggel kiöntheted, majd egy egyszerű, sima vizes forralással a szagok is eltűnnek.
  3. Aki nem preferálja az ecetet, az egy fél citrom levével is csodát tehet, de citrompótlót vagy citromsavat is használhatunk. Keverjünk a forralóba öntött vízbe néhány evőkanállal bármelyikből és így forraljuk fel a vizet – ezután még szagtalanítani sem muszáj második körben.
  4. Kevesen tudják, de a szódabikarbóna is segíthet. Két-három evőkanál ebből is megoldás lehet a felforralandó vízbe és a vízkő máris a múlté!

ecetcitromszodabikarbona_01.jpg

Az interneten több helyen is olvasható még két érdekes, egyben szokatlan praktika is:

Az első szerint állítólag egy előre kifőzött kagylóhéj is megoldhatja a vízkőproblémánkat, bár ez nem egy túl gyakori hozzávaló a konyhákban. Ezt a technikát elméletileg akkor éri meg bedobni, ha sem az ecet, sem a citrom, sem pedig a szódabikarbóna nem segít, de még mindig nem szeretnénk új háztartási eszközt vásárolni. A vízforralót töltsük fel vízzel és tegyünk bele egy kagylóhéjat – az elmélet szerint a vízkő erre fog lerakódni, nem pedig a kanna belső falára.

kagylo_01.jpg

A második tipp szerint a kóla is megoldás lehet, ha egy egész éjszakán át állni hagyjuk a vízforralóban – elméletileg magától lemarja a szennyeződéseket, valószínűleg az erős szénsavnak köszönhetően. Aki merész, az fel is forralhatja, de érdemes vigyázni, hiszen a legtöbb vízforraló használati utasítása arra kér, hogy csak és kizárólag vizet forraljunk eszközünkben.

kola_01.jpg

A Livia elektromos vízforralót innen tudod megrendelni és a használati utasítását is innen tudod letölteni:

https://www.liviashop.hu/Livia-elektromos-vizforralo

A bejegyzés trackback címe:

https://liviashop.blog.hu/api/trackback/id/tr3117777234

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása