Múltkori már megírtuk, hogy az nem árt, ha minden háztartásban fellelhető egy tökéletes pizzatészta recept, ha szeretjük ezt az egész világon elterjedt olasz eredetű ételt és nem akarunk állandóan a netről rendelni vagy házon kívül enni.
Macerásnak tűnhet, de az előző blogbejegyzésünkben leírt recept lépéseit betartva te is képes leszel olyan pizzát sütni otthon, mint amit a legjobb pizzériákban kapni. Ha eljutottál odáig, hogy betedd a tésztát a Livia pizzasütőjébe, akkor a nehezén már túl vagy és kezdhetsz gondolkodni a pizza többi részén. Milyen legyen a szósz? Milyen legyen a feltét? Maradékmentő opcióként is felfoghatjuk ezt az ételt, de határ a csillagos ég, hiszen „fullextrás” verziót is készíthetsz.
A házon kívül készülő vagy rendelhető pizzáknál általában két csoportot figyelhetünk meg: vagy paradicsomos az alap, vagy pedig valamilyen „fehér”, ami tejföltől kezdve a fokhagymán át egészen a sajtkrémig sok mindent takarhat. Mi most elhoztuk nektek a két legfinomabb pizzaszósz receptjét, amivel biztosan óriási sikert arat majd házi készítésű verziód!
Paradicsomos szósz:
Hozzávalók:
- 1 fej vöröshagyma
- 150 g paradicsompüré
- 0,5 dl víz (elhagyható)
- 1 ek. olívaolaj
- 2 tk. cukor
- 2 db babérlevél
- fűszerek ízlés szerint: só, bors, őrölt fűszerpaprika, oregánó, bazsalikom, rozmaring, kakukkfű
Elkészítés:
Az apró kockákra vágott hagymát megpirítjuk egy kevés olívaolajon, megszórjuk sóval és őrölt fűszerpaprikával, majd felöntjük a paradicsompürével és vízzel. 1-2 keverés után beletesszük a babérleveleket, megszórjuk cukorral és a többi fűszerrel ízlés szerint, majd 10-15 percig főzzük folyamatosan kevergetve, hogy besűrűsödjön és összeérjenek az ízek. Ha elkészült már simíthatjuk is a pizzatésztára.
Fehér szósz:
Hozzávalók:
- 1 ek. vaj
- 3 ek. liszt (finomliszt, kenyérliszt stb.)
- 1-1,5 bögre tej
- 2 gerezd fokhagyma
- 0,5 bögre reszelt parmezán sajt
- fűszerek ízlés szerint: só, bors, oregánó, bazsalikom
Elkészítés:
Olvasszuk fel a vajat egy kisebb méretű edényben alacsony lángon, majd keverjük el benne a lisztet. Ha már szép zsemleszínű, akkor folyamatos keverés mellett adjuk hozzá a tejet is és a fűszereket, majd főzzük addig, amíg besűrűsödik. Ezután tegyük bele a parmezán sajtot is és kevergessük, amíg az megolvad benne. Ha elkészült már simíthatjuk is a pizzatésztára.
Ha nincs kedved főzőcskézni, akkor a Livia botmixert is segítségül hívhatod, hiszen egy korábbi blogbejegyzésünkben már megírtuk, mennyi finomság elkészítésére képes. Könnyed kezelhetőségének köszönhetően gyorsan dolgozhatunk vele, egy-kettőre kreálhatunk vele bármilyen pizzaszószt, amit csak megkívánunk, nem kell nagy turmixgépet előszednünk emiatt. Tegyünk minden hozzávalót egy tálba és a Livia botmixer majd teszi a dolgát, nekünk már csak a végeredményt kell a pizzatésztára felkennünk! :)
A terméket itt érheted el:
https://www.liviashop.hu/Livia-botmixer